28 juli 2016

En helg på Legoland- planerad och klar in i minsta detalj.

Tillbaka på jobbet efter en helg i Danmark och besök på Legoland Billund.
Vi är jättenöjda med besöket, Legoland är verkligen super kul för någon i Zachs ålder ( 7 år) och parken har något för alla åldrar. vilket gör besöket roligt även för oss vuxna.

 Så här i efterhand vill jag dela med mig av några ( Många!) tips inför resan, för er som funderar på att åka dit. 

Dit och hem.
Vi bor i Göteborg och har därför fördelen att kunna ta färja från Göteborg till Fredrikshamn. Därifrån är det ca två och en halv timmes körning med bil till Legoland ( Billund.
Åker ni färja kan man boka frukost buffé ombord till en human peng och spara tid och stress på avresedagens morgon.


Övernattning.
Eftersom vi åkte en fredag till lördag och gick på Legoland på Lördagen så tog vi nattfärjan hem på lördag kväll ( 23.55).
Vi övernattade på ett hotell i Hovborg, en liten stad ca 30 min med bil från legoland.
Man kan övernatta i Billund och/eller på Legoland Hotell om man vill, det ligger i stort sett vägg i vägg med parken, men det kostar därefter, jag rekommenderar starkt att man bokar något utanför Billund och därmed sparar några tusen och lägger de pengarna på roligare saker.

Det man ska tänka på när man som vi gjorde, bokar hotell i en liten liten stad på landet, är att det ofta inte finns någon annan restaurang än den på hotellet vilket gör att man inte har något val än att betala dubbla priser för halvdan mat eller gå hungrig, även här bör man planerna i förväg och ta med sig eget, hotellen har ofta rum på markplan med egen uteplats att äta middagen på. Vi orkade inte riktigt ta den fighten och det kostade mer än det smakade ( go medhavd mat! )

Legoland, tips och trix.
Mobil-appen
Ladda ner appen Legoland Billund till mobilen, här kan de se vad toaletter, restauranger finns, även kartan över parken finns direkt i din ficka utan att du behöver svära över att den inte går att vika i hop. Du kan även släppa en kartnål i appen som visar exakt vart du parkerat.

Parkering.Det finns gott om parkering, och en dagsbiljett kostar 50 danska kronor, De finns inga p-lisor som kollar biljetten utan den använd för att öppna bommen på vägen ut, därför kan man köpa p-biljett inne i parken och slippa köa till p-automaten vid entrén.

Se till att packa klart de som ska med in i parken innan ni sätter er i bilen på morgonen, åker ni som vi direkt till färjan efter Legoland och har alla saker med er i bilen, vill man inte behöva öppna bagageluckan och visa upp detta för de spanare som biltjuvarna har ute på parkeringen under morgontimmarna.
Töm bilen själva och lämna inget synligt inne i bilen som skvallrar om att ni är långresande med bagaget fullt av spännande väskor. Lägg in kuddar i bagaget, släng sopor och ta ur alla sladdar och gps hållare!

Pengar
Entrén till parken är inte så farligt dyr, priserna finns på deras hemsida, och alla attraktioner och åk ingår utom Seat-körskola för barn.
Detta gör Legoland till ett bra och faktiskt helt okej resmål rent ekonomiskt.

Men för att ta igen pengarna tar Legoland betalt för allt annat, och då menar jag allt.
Och det tar bra betalt!
Man får inte fylla på vattenflaskorna i kioskerna utan blir hänvisad till att köpa vatten på flaska eller så får man smyga med påfyllning toaletternas handfat.
Det finns tork.maskiner för de som åka vatten attraktioner, de kostar 30 danska kr för ca 2 min.
En regn poncho i plast kostar 39 danska kronor.
Att "låna" ( de skriver låna på hemsidan men de menar hyra) en barnvagn/sittvagn under dagen kostar 60 danska kr.

Mat och dryck.
Även maten kostar skjortan, det finns kiosker i vartenda hörn av parken och det är aldrig någon kö.
Varför?
För att det inte är värt pengarna.
En stor Cola till maten kostar 50 danska kronor.
En liten strut popcorn kostar 89 danska kronor och en ynklig tallrik med nachos, några jalapeños och en näve smält ost kostar 70 danska kr+ den där Colan för 50 kr.

Packa en mjuk kylväska i ryggsäcken med mellanmål och använd små petflaskor med fryst vatten som kylklampar så har ni dessutom perfekt doserat och iskallt vatten under hela dagen.

Mitt absolut viktigaste tips: Ta med egen mat!
Det är så värt att släpa runt en ryggsäck med kylväska i, för det är hutlöst dyrt att äta på Legolands restauranger.

Packa smart.
Det är kanske jobbigt att släpa på en tung ryggsäck, men så värt det när man plötsligt behöver regnkläder, vatten eller solkräm.
En bra ryggsäck med höftband för avlastning räddade min dag.
Finns det minsta chans till regn, ta med regnkläder och stövlar, så slipper ni avbryta dagen om vädret slår om.

Några attraktioner bjuder på stänk och riktiga svallvågor så kitta barnen med ordentlig regnponcho i förväg, regnställ i 25 grader och sol är inte att rekommendera, men blöta kläder är inte heller kul i längden.
IKEA family har regnponchos i riktigt tyg för under 50 lappen.





Inga kommentarer: